Τα επτά βήματα που πρέπει να κάνει ο αγρότης που θέλει να δημιουργήσει φάρμα φωτοβολταϊκών

■ Έκδοση προσωρινής βεβαίωσης από τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου των Κοινοτικών Επιδοτήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) ότι ο αιτών είναι επαγγελματίας αγρότης.

■ Υποβολή του αιτήματος στην αρμόδια Τοπική Υπηρεσία της ΔΕΗ για την έκδοση προσφοράς σύνδεσης με βάση το σχετικό έντυπο.

■ Έγγραφο που να αποδεικνύει την κυριότητα επί της έκτασης. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας θα πρέπει να αποδεικνύεται συναίνεση των συνιδιοκτητών για τη χρήση του εδάφους.

■ Υπεύθυνες δηλώσεις, για ό,τι αφορά στους περιβαλλοντικούς όρους και κυρίως στις περιοχές NATURA, οι οποίες είναι επιλέξιμες υπό την προϋπόθεση ότι έχουν μία πολύ μελέτη σύντομη περιβαλλοντικών όρων, ότι δεν διαταράσσει τους όρους χαρακτηρισμού της περιοχής ως Ζώνης NATURA.

■ Ακολουθεί υποβολή αιτήματος στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας για τη χορήγηση βεβαίωσης απαλλαγής από ζητήματα που αφορούν στα περιβαλλοντικά.

■ Στη συνέχεια, η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θα ορίσει και θα χαρακτηρίσει εάν η έκταση αυτή είναι γη υψηλής παραγωγικότητας.

■ Τέλος, η Πολεοδομική Υπηρεσία θα εγκρίνει τις εργασίες δόμησης μικρής κλίμακας, έτσι ώστε να αποφευχθεί η διαδικασία έγκρισης για όλη αυτή την πολύπλοκη διαδικασία από την Πολεοδομία.